Skip to main content
20202020Yleinen

Fuksivuoden tärpit à la vastavanhentunut fuksi ja Finanssin PJ!

Tervetuloa uuden lukuvuoden pariin niin uudet kuin vanhat kylterit!

Tämän lukuvuoden starttaamme blogin puolella hyvin perinteisen postauksen parissa. Aiheena mikäs muukaan kuin fuksivuosi! Viime vuoden fuksina vuoden takaiset tunnetilat ovat vielä tuoreena muistissa (osa muistoista ei tosin koskaan löytänyt perille) ja tämän vuoden PROna haluankin laittaa nämä vuoden sisällä hankitut elämänviisaudet jakoon.

Fuksivuodesta piirretään hyvin usein hohtoinen kuva opiskelijoiden kesken, vaikka tosiasiassa kyse on (useimmille) ensimmäisestä kosketuksesta opiskeluihin ja yksinelämiseen. Käytännössähän on hyvin epätodennäköistä, että kaikki sujuisi ongelmitta. Miksi ihmeessä sitten fuksivuoden ympärillä tapahtuva ”hype” on niin tavallista opiskelijapiireissä?

Tärkeä ominaisuus lienee se, että fuksivuosi tulee olemaan ainutlaatuinen ja tapahtumarikas, niin hyvässä kuin pahassa. Mittavasti puhuttuna voikin sanoa, että fuksivuosi muokkaa ihmistä ja ajattelutapoja sekä ennen kaikkea kasvattaa. Itsessään voikin huomata eron vuoden takaiseen aloitellessaan toista opiskeluvuotta (terveisin, kokemuksen syvä rintaääni). Ehkäpä juuri fuksivuoden merkittävyys ja ikimuistoisuus on syy vuosikymmeniä kestäneelle hypelle.

No miten tästä miinakentästä, ts. fuksivuodesta, sitten selviää ehjin nahoin?

1.  Aikatauluta viikkosi (ja tunne armoa itseäsi kohtaan). On tärkeää muistaa, että hyvät opiskelurutiinit luodaan jo heti alkuun eli PRIORISOI, sekin on tärkeä oppi tulevaisuuteen!

2. Yritä olla ottamatta suorituspaineita tapahtumissa käymisestä. Priorisointiin viitaten, ei ole kannattavaa olettaa, että jokainen tapahtuma on käytävä kunnialla läpi. Kaarlen lauteilla EI tarvitse viipyä klo 4 asti tiistaiaamuna!

3. Oulun yliopistossa on laaja opiskelijakirjo, mikä meinaa myös sitä, että eri ainejärjestöjen tapahtumia on lukuisia. Poikkitieteellisyys on rikkaus, josta kannattaa ottaa kaikki ilo irti!

4. TENTIT VOI AINA UUSIA (lue: tentit voi uusia kolmesti). Tulevaa työnantajaasi ei kiinnosta, vaikka kirjanpidon kurssi ei mennyt ekalla läpi. Ethän siis kasaa itsellesi turhia paineita tenteistä.

5. Opiskelijaelämä vie helposti mukanaan, mutta pidä silti omasta hyvinvoinnistasi huolta. Syksyn etäopintojen vastapainoksi on tärkeää päästä välillä ulos luontoon ja pois opiskelumielentilasta, etenkin jos opiskelupaikkana toimii oma asunto.

6. Tehkää pienryhmän/kavereiden kanssa lukupiiri etäopintoja varten. Etäopintojen aikana sosiaaliset tarpeet eivät välttämättä tyydyty, mutta esimerkiksi Skype-puhelujen aikana pääsee vaihtamaan kuulumiset ja opiskelemaan ryhmässä.

Erikoinen lähtötilanne voidaan kuitenkin kääntää eduksi. Yhdessä tekemällä tästäkin syksystä tulee varmasti mitä ikimuistoisin!

– Siiri Eteläaho, fuksi 2019

”Ja se aito fuksivuosihan on vain kerran elämässä…”

Näin viidennen vuoden opinnot aloittavan näkökulmasta fuksiviikon ja -vuoden tunnelmiin on aina yhtä ihana – vaikkakin haikea – palata, sillä sen aidon fuksivuoden kokee vain kerran elämässä. Itse sitä aina välillä miettii, mitä muuttaisin, jos voisin palata ajassa taaksepäin antamaan itselleni muutaman neuvon koko vuotta koskien…

Näitä olisi muun muassa:

”Älä jännitä…”

  • Varsin kulunut sanontahan tuo on, mutta se pätee ainakin omalla kohdallani. Heitä siis pelko ja jännitys nurkkaan, ja nauti niistä hetkistä, joita eteesi tulee! Löydät aivan varmasti sen oman porukkasi, jonka kanssa jaatte tämän elämän parhaan ajan.

”Tutustu myös vanhoihin!”

  • Tätäkään en voi painottaa liikaa, sillä oma opiskeluaikani ei varmasti olisi ollut näin uskomattoman hieno ilman vanhempien vuosikurssien edustajia. Muista tämä: myös he ovat joskus olleet fukseja ja tismalleen samanlaisessa tilanteessa kuin sinä juuri nyt!

”Poistu mukavuusalueelta!”

  • Itse en koskaan olisi voinut kuvitella lähteväni mukaan esimerkiksi ainejärjestötoimintaan, saati sitten puheenjohtajaksi. Tämäkin on osoitus siitä, että et voi tietää ennen kuin kokeilet! Elä siis hetkessä ja ole valmis ylittämään itsesi myös niinä heikompina hetkinä, mukavuusalueesi ulkopuolella.

”Muista myös opiskella…”

  • Joku saattaa naurahtaa kuullessaan tämän juuri minun suustani, mutta muista miksi olet tänne tullut. Luennot pyörähtävät käyntiin – vaikkakin etänä – hyvinkin nopeasti jo fuksiviikolla. Yliopistossa opiskelun vapaudessa on myös se kolikon kääntöpuoli: asioita pitää todella tehdä itse, joten vastuu siirtyy luennoitsijalta sinulle itsellesi.

Näin lopuksi haluan painottaa, että opiskelijaelämä antaa teille juuri sen verran, kuin olette itse sille valmiita antamaan. Pitäkää tämä mielessänne ja ottakaa tarvittaessa se hyppy tuntemattomaan. Näiden sanojen myötä toivotan teidät erittäin lämpimästi tervetulleiksi Oulun yliopiston kauppakorkeakouluun ja meidän yhteisöömme, Finanssi ry:hyn!

Sami Rojo, Finanssi Ry:n puheenjohtaja