Skip to main content
2017

KPV:n kannanotto: Opiskelijavalinnan uudistuksia ei tule kiirehtiä

Kauppakorkeakoulujen pääsykoejärjestelmä on muuttumassa toista vuotta peräkkäin. Me kauppakorkeakoulujen opiskelijat olemme huolissamme, että kiinnostus alaa kohtaan ei tule esille valintakriteereistä ja lisää muutoksia ollaan tekemässä ilman tietoa edellisten vaikutuksista.

Kauppatieteellisen alan yhteisvalinnasta annettu ehdotus keväälle 2018 poistaisi kokonaan alakohtaiset pääsykoekirjat. 60% valittavista tulisi suoraan ylioppilastutkinnon perusteella ja 40% puolestaan lukiokursseihin ja mahdolliseen aineistoon perustuvan pääsykokeen kautta.

Uudistuksen haittana on, että hakijoiden tutustuminen kauppatieteelliseen aineistoon jää oman kiinnostuksen varaan. Lisäksi uudessa yhteisvalintatavassa alan vaihto tulee ensikertalaiskiintiöiden takia vaikeutumaan entisestään. Ylioppilaskirjoituksia painottavan valinnan yhteydessä myös lukioiden opinnonohjauksen merkitys kasvaa huomattavasti, sillä väärälle alalle ajautuva opiskelija ei hyödytä korkeakoulua, yksilöä eikä yhteiskuntaa.

Jos pääsykokeesta todella halutaan lukion oppimäärään perustuva, tulisi siihen sisällyttää aineisto-osuus, jolla voidaan aidosti keventää kokeeseen valmistautumista ja jolla pystytään arvioimaan kaikkia hakijoita tasavertaisesti. Lukiokursseissa on tunnetusti koulu-, oppikirja-, opettaja- ja sisältökohtaisia eroja, ja hakijoiden erottelu monivalintakokeella on haastavaa. Tästä syystä aineisto-osuuden tulisi olla tarpeeksi kattava ja soveltava, koska aineiston hyödyntäminen on erinomainen keino mitata kaupallista osaamista ja kykyä soveltaa tietoa.

Nyt tulisikin pysähtyä hetkeksi ja tutkia, miten opiskelijavalinnan muutokset vaikuttavat opiskelijoiden motivaatioon, ammatilliseen kehittymiseen ja opintotyytyväisyyteen. Muutoksia tehdessä tulee helposti vauhtisokeaksi, joten välillä on hyvä katsoa vaikutuksia ympärillä ennen kuin kiihdytetään lisää. Näin ollen mielestämme uusia muutoksia ei tulisi ajaa ilman tietoa aikaisempien vaikutuksista.

Tämän kannanoton allekirjoittavat kaikkien Suomen kauppatieteellisten opiskelijayhteisöjen hallitukset.

Jyri Heimo, KY:n puheenjohtaja, Suomen kylteripuheenjohtajien verkoston puheenjohtaja

Aino Laineenoja, Enklaavi ry:n puheenjohtaja, Suomen kylteripuheenjohtajien verkoston varapuheenjohtaja

Joona Orpana, Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan hallituksen puheenjohtaja

Leave a Reply